Programok 2019-10-03T23:59:43+00:00

Az Európai Diáksport Napja 2019
2019.09.27.


A sportnapot tanulóink egy közös bemelegítéssel kezdték, ezzel is motiválva őket a következő feladatokra.
Ezt követően 1-8. osztályig minden gyermek teljesítette az idei távot, a 2019 métert.
A kisebbek nagyot küzdöttek a táv sikeres teljesítése érdekében. A felső tagozatban örömmel láttuk a futás közösségépítő hatását, hiszen egymást segítve, nagy mosollyal értek célba tanulóink. Az aktivitás második felében különböző állomáshelyeken végeztek közösségformáló feladatokat a diákok. A sportnap végére elmondhatjuk, hogy a kötélhúzás aratta a legnagyobb sikert. Jó volt látni, hogy kicsik és nagyok is egyaránt örültek ennek a sportos délutánnak.

Kovács Zsófia Lili


Tábor a nyár elején – EFOP-3.3.5-17-2017-00029
2019.06.28.


„Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program Kísérleti megvalósítása a Kecskeméti Tankerületi Központban”
EFOP-3.3.5-17-2017-00029

Az első, második és hatodik osztály tanulói június 24.-től 28.-ig a Kecskeméti Tankerület által szervezett táborban vehettek részt. Minden nap izgalmas programok várták a táborozó gyerekeket. Kézműves foglalkozásokon nemezelhettek, gyertyát önthettek, gyurmafigurákat készíthettek, karkötőket, nyakláncokat fonhattak. Ellátogattunk a Cines tóra, a Somogyi Lovas-Szabadidőközpontban lovakat simogattunk, a tábori fáradalmakat a játszótéri árnyas fák alatt pihentük ki. Nyári hőségben jól esett a felfrissülés, szerda délután vízibomba csatáztunk, vízi pisztollyal kergettük egymást. A tábor zárásaként pénteken a Malom Moziban megnéztük a Toy Story 4. mesefilmet.

Mihályi Kanyó Bettina
táborvezető


Tanévzáró – ballagás
2019.06.22.


Tanévvégi értékelés

A 2018/19-es tanév szorgalmi időszaka június 14-én befejeződött, a tanévzáró ünnepségre és a 8. osztály ballagására június 22-én 10:00 órakor került sor. Ebben a tanévben 141 tanulót oktattunk, neveltünk 8 tanuló- és 6 napközis csoportban. A tanítási-tanulási folyamatot 16 főállású, 3 óraadó, 1 részmunkaidős pedagógus, 2 utazó gyógypedagógus és az iskolatitkár segítette. A kötelező tanórákon kívül heti 75 óra szakkör, sportkör, felzárkóztató-, tehetséggondozó-, fejlesztő- és egyéb foglalkozásra nyílt lehetőség. A Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola 3 néptánccsoportot foglalkoztatott a tanév során. Sport területén kiválóan együttműködünk a Kiskunfélegyházi Vasas TK. Birkózó Szakosztályával.
15 tanuló kitűnő-, 21 tanuló jeles eredménnyel zárta a tanévet. A nevelőtestület értékelése alapján minden tanuló teljesítette a minimum követelményeket.
Akkreditált Kiváló Tehetségpontként és Ökoiskolaként végeztük a tehetséggondozást, szerveztük házi versenyeinket, pályázatainkat és egyéb programjainkat.
Diákjaink és felkészítőik összesen 56 országos, térségi, megyei, körzeti tanulmányi-, művészeti- és sportversenyen öregbítették iskolánk hírnevét.
Köszönöm a pedagógusok és az iskolatitkár kitartó, áldozatos munkáját, az egész éven át tartó gondoskodást. Köszönet a technikai dolgozóknak, akik nélkül nem működne zökkenőmentesen a tanév.
A nyári szünetben is feladatok várnak még ránk. A Kecskeméti Tankerület 65 intézménye közül csupán 4 iskola pályázott Erzsébet Napközis Tábor szervezésére, köztük a mi iskolánk. Így június 17-28. között biztosítottuk, biztosítjuk a nyári gyermekfelügyeletet, a programokat. A szünidő alatt Hortobágyra és környékére szervezünk táborozást, ahol 36 tanuló pihenhet. A Bács-Kiskun Megyei TIT Élményközpontjának tábora 1 hétig nyitva áll tanulóink előtt, az egész éves program folytatásaként.
Kívánom, hogy vidám hangulatban, sok pihenéssel teljen a nyári szünet, hogy szeptemberben megújult erővel köszönthessük az új tanévet!

Ádámné Vereb Annamária
igazgató


A Föld napja
2019.04.26.


A Föld napja (április 22.) ma már a világ legnagyobb környezeti eseménye. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Mivel ez most a tavaszi szünet idejére esett, ezért április 26-án tartottuk meg programjainkat. Elsődleges célunk tanulóink szemléletformálása, környezetvédelemre való nevelése, hisz Földünket meg kell őriznünk unokáink számára is.

Minden osztályt bevontunk a programokba. A kisebbek az udvart tették rendbe, szemetet szedtek, kupakképet készítettek a kerítésre, agyagoztak. Az 5-6. osztályosok PET-palackokból készítettek virágtartót az iskola ablakaiba, virágokat ültettek, ezzel is szebbé tették környezetüket. A 7-8. osztályosok a felsős udvart, illetve a település parkját rendezték. A nap végére környezetünk szebb, tisztább, rendezettebb lett. Programjainkat a Kecskeméti Tankerületi Központ és a Szülői Közösség támogatta.

Szabó Hajnalka


20. MEDVE SZABADTÉRI MATEMATIKA VERSENY
2019.04.25.


Furfangos észjárás, és jó ötletek – ez volt az alapvető feltétele annak, hogy valaki sikeresen megoldja a Medve Szabadtéri Matekverseny feladatait. Április 6-án, Szegeden erre több mint ezerkétszázan vállalkoztak, hat kategóriában oldva meg a fejtörőket. A Matematika Összeköt Egyesület arra vállalkozott, hogy bebizonyítsa, a matematika igenis lehet élmény is. Ezt tapasztalhatták meg iskolánk tanulói is, akik nagyszerű eredményeket értek el két kategóriában.
Medvebocs kategória: Csík Ádám, Hegedűs Levente, Kovács Tibor 5. osztályon tanulóink a 84. helyen végeztek 198 csapatból és ezzel ezüst medve elismerést kaptak.
Kismedve kategória: Kürti Bence, Hegedűs József és Vágó Dániel 8. osztályos diákjaink 110 csapat közül a 35. helyen végeztek, amivel arany medve fokozatot értek el.

Felkészítőtanár: Hegedűs Heléna

Gratulálunk!


EGÉSZSÉGNAP
2019.04.08.


Iskolánk ebben az évben is megrendezte hagyományos egészségnapi programsorozatát. Elsődleges célunk a megelőzés, az egészséges életmódra nevelés, a szokások formálása. A tanulók nem a megszokott tanórai keretben szereztek ismereteket a témakörben, hanem interaktív formában. A kisebbek dohányzásmegelőzési programban vettek részt, egészséges ételeket készítettek és esztétikusan tálaltak, a biztonságos közlekedés szabályait sajátították el gyakorlatban (MobileKids program). A felsősök gyakorolták az elsősegélynyújtást, az újraélesztést. Az egészséges táplálkozással, a szenvedélybetegségekkel, védőoltásokkal, családtervezéssel is foglalkoztak. A kamaszkori bőr- és hajápolásról kaptak ötleteket kozmetikustól és fodrásztól. A közös sport élménye sem maradt el. A nap folyamán saláta- és tejbár üzemelt, ahol kóstolók várták az érdeklődőket.
A Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda szervezésében ingyenes szűrővizsgálatokra is sor került. A szűrőbuszban vérnyomásmérésre, vércukorszint mérésére, testzsírindex számítására, anyajegyszűrésre és egyéb vizsgálatokra nyílt lehetőség a lakosság számára.

Köszönjük előadóinknak, Balog Pálnénak, a MobileKids programot bonyolító munkatársaknak, Szekeresné Szabó Mária védőnőnek, Törteli Tibornak, Veres Editnek a segítséget.
Rendezvényünket támogatták: Félegyházi Tej Kft., Happy Tejtermék Kft., Integrál Zrt., Kedvenc Kereskedőház Zrt., P&P Kft., Nemes Gábor, Szappanos Gábor, Univer Product Kft., Vitaminsziget. Köszönjük támogatásukat!

Ádámné Vereb Annamária


XXX. ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENY
2019.04.02.


A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány az idei tanévben is megrendezte a Zrínyi Ilona kétfordulós (területi, országos) matematikaversenyt.

A versenyt teszt formájában bonyolították le, elsődleges célja a matematika népszerűsítése volt. Az összeállított feladatsorokkal a tanulók logikus gondolkodását kívánták felmérni.

Iskolánk 12 tanulót nevezett a megmérettetésre.

 1. osztály: Agárdi Áron, Agárdi Dávid és Szikszai László, felkészítő tanár: Szabó Lászlóné.
 2. osztály: Agárdi László, Fischer Róbert, Gyurkó Nimród és Vincze Dorina, felkészítő tanár: Somogyi Ibolya.
 3. osztály: Csík Ádám és Kovács Tibor, felkészítő tanár: Hegedűs Heléna
 4. osztály: Csányi Vilmos
 5. osztály: Kiss Viktória és Szekeres Dorina, felkészítő tanár: Hegedűs Heléna.

Legjobb eredményt elért diákunk Kovács Tibor, aki 89. lett.

Mindenkinek gratulálunk!


HAPPY Hét az iskolában
2019.03.25.


Március 18-22-ig zajlott iskolánkban a HAPPY Hét elnevezésű, vízfogyasztást népszerűsítő program, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hirdetett meg. A program fő célja az volt, hogy foglalkozásokkal, játékokkal hívjuk fel a gyerekek figyelmét a vízfogyasztás fontosságára, illetve a cukros üdítők káros hatásaira. A hét folyamán minden nap készültünk programmal a gyerekeknek. Hétfőn a napközis csoportok óriás színezőt színeztek, kedden délelőtt az óraközi szünetekben játékos, vizes vetélkedőn vehettek részt a tanulók. Szerdán a felsős napközis csoportok régi CD-ből és kavicsokból poháralátétet készítettek. Csütörtökön délelőtt citrom- és narancskarikákkal ízesített ásványvizet kóstolhattak a gyerekek a szünetekben. Ennek a programelemnek nagyon nagy sikere volt. Délután újra játékos sorversenyen vettek részt diákjaink. A hét során meghirdettük a „Tervezz címkét egy ásványvizes palackra!” és a „Szelfizz vízzel!” című pályázatokat.

Március 22-én, pénteken volt a Víz világnapja, így erre a napra külön programokat szerveztünk. Délelőtt a tanulók kék ruhába jöttek iskolába a témához kapcsolódóan. Készítettünk a gyerekekről közös fényképet, miközben a víz kifejezést térben formálták. Délután az alsó- és felső tagozatos tanulók egyaránt egy vetélkedőn vettek részt. Minden csapat 4 állomáshelyen oldott meg feladatokat, melyek a vízhez, vízfogyasztáshoz kötődtek. Ügyességi feladatok, PUZZLE, rejtvények, horgászat és TOTO színesítették a programot.

Szabó Hajnalka, Veresné Szabó Krisztina


Díjátadó – Energiatudatos Iskola
2019.03.06.


A Magyar Innováció és Hatékonysági Nonprofit Kft. 2011-ben indította el a Virtuális Erőmű Programot. A program mottója „Az az energia a legzöldebb, amit meg sem kell termelni.” Cél az energiatakarékosság, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, a klímaváltozás lassítása. A program több színtéren működik, így vállalati, önkormányzati, lakossági és nemzetközi blokkja is van.

Az iskolában a szemléletformálás, a tudatos fogyasztóvá nevelés az elsődleges feladat. Az Energiatudatos Iskola cím elnyerésénél figyelembe vették a több éves szakmai munkát, az ökoiskolai tevékenységet, a környezettudatos nevelés eddigi eredményeit. Vállaltuk, hogy a fenntartható fejlődés tudatosításához kapcsolódó, újabb rendezvényeket szervezünk, tanórai és tanórán kívüli foglalkozásokon rendszeresen „zöldítjük” tanulóinkat, és továbbképzéseken veszünk részt.

A díj átvételére 2019. március 06-án, az Energiahatékonyság Világnapján került sor, a X. jubileumi díjátadó gálán a Parlamentben.

Ádámné Vereb Annamária
intézményvezető


PÉNZ7 az iskolában – 2019
2019.03.05.


Az előző három tanév rendkívül kedvező tapasztalatai és a nagy érdeklődés alapján 2019. február 25-március1. között ismét megrendezésre került a pénzügyi és vállalkozói témahét, a Pénz7, amely az European Money Week és a Global Money Week nemzetközi programokhoz is kapcsolódik.

Célunk, hogy a 2019. év pénzügyi témája, az „Okosan a befektetésekről” mellett a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói ismeretek élményalapú bevezetése is helyet kapjon az iskolákban. Intézményünk felső tagozatosai interaktív tanórákon vehettek részt, melyeket matematika szakos pedagógusunk tartott. A rendhagyó tanórák mellett számos élménydús feladatokban vehettek részt a gyerekek, minden nap az iskola folyosóján egy a pénzhez köthető kép, vagy közmondás után kutattak, készítettek egyedi perselyeket, és megtervezték saját vállalkozásaikat.

Reméljük, hogy a megszerzett ismeretek hasznosak lesznek majd a hétköznapi életben tudatos, körültekintő felnőttként.

Hegedűs Heléna


FARSANG AZ ISKOLÁBAN
2019.02.22.


A február nem szólhatott másról a Kunszállási Tóth Pál Általános Iskolában, mint a farsangról. A vízkereszttől Hamvazószerdáig, a nagyböjt időszakáig tartó időszakot hagyományosan vidám mulatságok, bálok, lakomák, népünnepélyek jellemzik. A farsang csúcspontja a karnevál, amely egyben Télbúcsúztató is. Iskolánkban kicsik és nagyok mind-mind izgalommal telve, lelkesen készültek az ünnepségre. Alsósok és felsősök közös rendezvényen vonultak fel produkcióikkal és jelmezeikkel. Voltak, akik zenés-táncos bemutatóval készültek, akadtak a diákok között bohócok, oroszok és spanyolok is, de a humor sem hiányozhatott. Szülők, rokonok és tanárok mind együtt nevettek a pletykás asszonyokon, a törpökön, vagy éppen a fiúkból álló balettcsoporton.
Miután mindenki bemutatta a produkcióját kezdődhetett az evés-ivás, diákjaink estig a diszkóban mulatták az időt. Természetesen a tombolasorsolás sem hiányozhatott.
Köszönet illeti a szervezőket: a 6. osztályt és szüleiket, az iskola vezetését és mindenkit, aki segített, hiszen iskolánkban idén is felejthetetlen farsangot sikerült megrendezni.
Támogatóink: Integrál Zrt., Magyar Posta Zrt., Csilla csemege, Groupama Biztosító, Virágmindenség, Zsóka ajándékház, Vitamin sziget, Illász Trade Kft., Trafik ABC, Univer Product Kft., Kunszállási Gyermekekért Alapítvány, ZKI Zrt., Molnár Edit, HYAB Daruszervíz, Regina’s Premium Fitness Alakformáló Szalon, Agárdi Barbara, EzVíz, P&P Kft., Fornetti Kunszállás, Júlia Malom, OMB Biztosító, PC Varászló.

Hegedűs Heléna
szervező


Curie verseny 2019
2019.02.16.


A Curie Környezetvédelmi Emlékverseny területi döntőjébe 9 csapattal jutottunk be (3-7. évfolyamosok). A verseny októberben indult. A levelezős fordulók kitűnő megoldása után minden csapatot behívtak a döntőbe, amelyet Szentesen rendeztek meg 2019. február 16-án.
A gyerekek kitartó munkája meghozta eredményét, minden csapat kiválóan helyt állt. Az 5-6. évfolyamosok között az Elekes Antónia, Fischer Péter és Makány Nóra alkotta csapat mindenkit maga mögé utasított, az 1. helyet megszerezve, így az országos döntőbe jutottak.
A 3-4. évfolyamosok közül az Agárdi László, Litavecz Márk, Vig Noel összetételű csapat a 2. helyen végzett. A 7-8. évfolyamon Csík Virág, Kiss Viktória, Nagy Rebeka csapata 3. helyezést ért el.
A tanulók már 3. évfolyamos koruktól részt vehetnek, így hosszú időn keresztül formálható környezeti szemléletük. Találkoznak a környezeti problémákkal, keresik a megoldási lehetőségeket, környezetbarát módon látják közvetlen környezetüket. Új ismereteket szereznek a természetről, a modern környezetvédelmi eljárásokról. Tudatos turistává és vásárlóvá válnak. A csapatmunka során erősödnek a közösségek, a baráti kapcsolatok szorosabbá válnak, és nem utolsó sorban jó szórakozás is a csapatoknak.
Köszönöm a tanulók szüleinek a levelezős fordulók során nyújtott segítséget. Külön köszönet Szabó Hajnalka tanítónak a felkészítő és segítő közreműködésért.
A versenyre utazáshoz a különjárati buszt a Kecskeméti Tankerületi Központ biztosította.

Ádámné Vereb Annamária


II. Helyesírási verseny 2019
2019.02.11.


Iskolánkban az év vége felé közeledve második alkalommal rendeztük meg a helyesírási versenyt az alsós tanulóink számára.
A 25 gyermek nagy izgalommal oldotta meg az 1. forduló feladatait, majd januárban került sor a döntőre. A nehéz és gondolkodtató feladatok mellett írásuk szépségére is figyelniük kellett. Sokuknak ez sem okozott nehézséget, hiszen több hibátlan megoldás is született.Minden korosztályban az első három legjobban teljesített tanuló kapott könyvjutalmat, akiknek ezúton is gratulálunk!

1. osztály:
Fischer László 1.
Dávid Zselyke 2.
Ficsór Dorka 3. helyezést ért el.

2. osztály:
Fekete Dávid 1.
Kis Viktória 2.
Veres Balázs 3. helyezést ért el.

3. osztály:
Szikszai László 1.
Kiss Kamilla 2.
Klam Berta 3. helyezést ért el.

4. osztály:
Agárdi László 1.
Vincze Dorina 2.
Fischer Róbert 3.
helyezést ért el.

Dudásné Ambrus Elvíra


Gyárlátogatás a Mercedes-ben
2019.01.24.


2019. január 18-án a 7. osztályos tanulók pályaorientációs foglalkozás keretében üzemlátogatáson vettek részt a kecskeméti Mercedes Benz gyárban.
Először megnéztünk egy filmet a gyár történetéről és működéséről, majd egy vezető irányításával megnéztük a gyár területét. Nem tudtunk minden üzembe bemenni, de így is nagyon sok érdekes dolgot láttunk. A gyerekeknek leginkább a kigördülő új autók próbaköre tetszett. Szeretnénk a jövöben még egyszer részt venni egy látogatáson, hátha akkor az összeszerelő üzembe is bemehetünk.

Veresné Szabó Krisztina

SuliKarácsony
2018.12.20.


December 20-án 16 órai kezdettel tartottuk meg iskolánk karácsonyi ünnepségét. Az ünneplésre a Petőfi Rendezvény és Faluház nagytermében került sor. Iskolánk tanulói különleges műsorral készültek a rendezvényre.
Ádámné Vereb Annamária igazgató asszony megnyitóját követően  iskolánk énekkara lépett fel a Széljáró Balladás zenekar élőzenei kíséretével.  Az énekkart Pázmándi Judit intézményvezető helyettes készítette fel.
A műsor  a Betlehemi események felidézésével folytatódott, melyet iskolánk 4. osztályos tanulói jelenítettek meg számunkra. Az előadást Somogyi Ibolya és Kovács Zsófia, az osztály tanítói vitték színpadra.
Végezetül ismét iskolánk énekkara és a Széljáró Balladás zenekar szórakoztatta a közönséget.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Zsámboki AnnaKecskeméti Tankerületi Központ igazgatója, valamint
Kovács Imre Kunszállás polgármestere is.


SuliRobot
2018.12.10.


Iskolánk új eszközzel gyarapodott.
Egy ma még kissé futurisztikus, de mindenképpen a jövőbe mutató eszközzel, egy programozható robottal.

A kis robot különleges tulajdonságokkal rendelkezik.
Végrehajtja, amit “mondunk” neki.
Vagyis igazából azt, amit beleprogramozunk, programoznak az iskola diákjai.

Az új eszköz lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő diákok továbbfejlesszék képességeiket az informatika, az információtechnika, a robotika témakörében, így további lehetőségek nyíljanak meg előttük a továbbtanulás, a pályaválasztás területén.

Az robotot december 6-án a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ színháztermébe szervezett eseményen adták át a térségi települések általános- és középiskolái képviselőinek.

(Bővebben.)


Színházi és múzeumi élmények – Budapesten
2018.12.08.


2018. december 8-án – A Kunszállási Gyermekekért Alapítvány támogatásával – Budapestre kirándultunk, hogy mi is megnézzük az igencsak különlegesnek ígérkező, „A világ múmiái” című kiállítást. A várakozásainknak megfelelően kissé borzongva, de érdeklődve néztük végig a tárlatot, mely az ókori egyiptomi kultúrától kezdve afrikai, indián és más távoli népek történelmébe, hitvilágába, szertartásaiba engedett bepillantást – a különféle tudományágak (antropológia, néprajz, történelem, orvostudomány stb.) szűrőjén keresztül.

Ezt követően jutott időnk egy kis sétára is Budapest adventi forgatagában, majd programunk a Madách Színházban folytatódott. A mintegy 42 tanulóból, pedagógusból és kísérő felnőttből álló csoportunk a Mary Poppins című musicalt tekintette meg. Igazi lélekmelengető élményben volt részünk a csodálatos zenével, látvánnyal fűszerezett, varázslatban is bővelkedő, a család és szeretet erejéről szóló előadáson. Köszönet az egész napos élményekért a szervező és kísérő tanároknak: Pázmándi Juditnak, Ádámné Vereb Annamáriának, Somogyi Ibolyának.


Mesemondó verseny
2018.11.26.


Mesemondó versenyen volt Kiskunfélegyházàn.
Vakulya Laura és Lendvai Viktória 2.osztályos tanulónk.
Gratulálunk nekik!

Ambrus Elvíra


Lézerharc Kecskeméten
2018.11.21.


A 7.osztályos diákokkal a kecskeméti Lézerharc Arénába látogattunk . Az autentikusan berendezett, UV fénnyel megvilágított katonai terepen az osztály két csapatra osztva mérkőzhetett meg. A játék során többször sorsoltak újra csapatokat, ezzel hozzájárulva a csapatszellem építéséhez. A lézerfegyverekkel nem lehet egymásnak fájdalmat okozni, viszont annál több izgalmat és szórakozást nyújtanak. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, az első “harc” után már azt kérdezték, mikor jövünk el még egyszer? Tavasszal tervezzük a következő játékot.

Veresné Szabó Krisztina


Márton napi események
2018.11.16.


November 11. Márton napja. Ebből az alkalomból  német órákon felelevenítettük Márton legendáját és az ünnephez kapcsolódó népszokásokat, jóslatokat. Ezen a napon Németországban a gyerekek felvonulást tartanak. Saját készítésű lámpásaikkal járják énekelve az utcákat. Az órán mi is készítettünk lámpásokat.

Veresné Szabó Krisztina


„Mézes reggeli” Kunszálláson is
2018.11.15.


Idén iskolánk is bekapcsolódott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium által kezdeményezett „Mézes reggeli” elnevezésű programba. Orbán Károly kiskunfélegyházi méhész jóvoltából felsős diákjaink 2018. november 15-én egy rendhagyó természetismeret óra keretében ismerkedtek a méhecskék életével és a biológiai környezet változatosságában betöltött fontos szerepükkel. Az előadást méhészeti eszközök bemutatása, a méhész munkájának megismerése, végül virágpor és mézkóstoltatás követte.  A diákok érdeklődve hallgatták az előadást, hiszen az kiegészítette természetismeret órai tanulmányaikat, majd ki-ki kedvére kóstolgathatta a tájegység jellegzetes mézeit: a repce-, napraforgó-, akác-, hárs- és vegyes virágmézeket.

A program megvalósításában Pázmándi Judit és Szabó Hajnalka tanárnők működtek közre.


Fát ültettek a 8. osztályos diákok
2018.11.14.


Mára már hagyományosnak mondható, hogy a búcsúzó, 8. osztályos diákok fát ültetnek a Petőfi Faluház Emlékparkjában.
Ennek eleget téve iskolánk 2019. évben elballagó diákjai november 14-én közös munkával ültették el azt a facsemetét, amely remélhetőleg hosszú időn át emlékezteti őket, és  mindenki mást is, az iskolánkban töltött éveikre.

Mayer Erika
osztályfőnök


Adományozás a Kiskunfélegyházi Állatmenhely javára
2018.11.13.


Az állatok világnapja alkalmából gyűjtést kezdeményeztünk az iskolában a Fido Bácsi Alapítvány Kiskunfélegyházi Állatmenhelyének javára. A gyerekek, szülők és pedagógusok felajánlásaiból 25 000 Ft gyűlt össze, melyből fertőtlenítő szereket, konzerveket és kutyacsemegét vásároltunk. Az adományunkat 2018. november 13-án 4 tanuló közreműködésével juttattuk el a menhelyre. A gyerekek megnézhették a menhely lakóit és megsimogathatták a kiskutyákat. Megismerkedtek az örökbefogadás folyamatával, melyről beszámoltak az iskola többi tanulójának is. Nagy élmény volt ez a látogatás a gyerekek számára, megbeszéltük, hogy máskor is szervezünk hasonló akciót.

Veresné Szabó Krisztina


Vitaminkúra a 2. osztályban
2018.11.13.


November 13-án a 2. osztályos tanulók vitaminkúrát tartottak.

Ambrus Elvira


„Határtalanul 2018” – kirándulás Erdélyben
2018.10.16.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett „Határtalanul 2018” című pályázat (HAT-18-01) keretében iskolánk hatodik és hetedik osztályos tanulói a pálmonostorai Gárdonyi Géza Általános Iskola hetedikeseivel együtt Erdélybe utazott. A kirándulásra 2018. október 10-13. között került sor. Az utazás előtt a tanulóknak előkészítő órákat, a szülőknek szülői értekezletet tartottunk, ahol tájékoztattuk a résztvevőket a kirándulás programjáról, a tervezett útvonalról, a szükséges dokumentumokról. A gyerekek ezekre az órákra kiselőadásokkal készültek a látnivalókról. A program teljes költségét pályázati forrásból fedeztük. Az utazásunk a „Bolyaiak útján” címet viselte, mivel a négy nap során megtekintett városok valahogyan kapcsolódtak a híres Bolyai testvérpár életéhez. Az első nap voltunk Nagyváradon, megálltunk fotózkodni a történelmi Erdély határán, a Király-hágón, sétáltunk Kolozsváron, majd elfoglaltuk a szállásunkat Nagyfenesen. A második nap a Tordai hasadékhoz utaztunk és sétáltunk a gyönyörű őszi erdőben. Óvatosan és fegyelmezetten kellett haladnunk, de megérte, hisz hasonló élményben nem igen volt része eddig a gyerekeknek. Az elénk táruló látvány minden izgalomért kárpótolt bennünket. Ebéd után Marosvásárhelyre, majd a szállásra mentünk. A kirándulás előtt a gyerekek között gyűjtést szerveztünk, mert terveztük a Szovátai Szent József Gyermekvédelmi Központ meglátogatását. A harmadik napon elvittük az intézménybe az összegyűjtött táskákat, cipőket, tanszereket és édességeket. Ezúton szeretnénk megköszönni a P&P Pékáru Kft. támogatását is. Még ezen a napon sétáltunk a Medve tó körül, majd délután Parajdra utaztunk a sóbányába, utána pedig Korondra, ahol a fazekas mesterséget is kipróbálhatták a gyerekek.

Útközben hazafelé megálltunk Domaldon, ahol elhelyeztük az emlékezés koszorúját a Bolyai testvérek édesanyjának kopjafájánál.

Csodálatos négy napot töltöttünk Erdélyben, sok élménnyel gazdagodva tértek haza a gyerekek erről a kirándulásról. Voltak közülük olyanok, akik életükben először lépték át az országhatárt, számukra valóban különleges volt ez az utazás. Reméljük lesz még alkalmunk visszatérni erre a látnivalókban bővelkedő vidékre!

Csósza Annamária, Hegedűs Heléna, Veresné Szabó Krisztina

AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJA
2018.10.04.


„Amíg meg nem tapasztaltuk milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik.”

Anatole France

Évente ugyan egyszer van Állatok világnapja, azonban az állatokért való felelősségvállalás, és védelmük a mindennapjaink fontos része. Október 4-én egy kicsit több figyelmet fordítunk rájuk. Ilyenkor, országszerte a vadasparkok, állatmenhelyek, állatkertek várják a látogatókat kedvezményes árakkal, akár hosszított nyitvatartással is. Iskolánkban is rendhagyóan színes programokat szervezünk diákjainknak, amellyel felhívjuk figyelmüket az állatok védelmének fontosságára.

Az idei tanévben tanulóink az Argos kutyaiskola bemutatóját tekinthették meg, ahol két okos, ügyes kutyus mutatkozott be. A bemutató ideje alatt, és utána hasznos tanácsokat kaptak a házi kedvencek megfelelő ellátásához, a róluk való gondoskodásról. Ezúton is köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat.

A bemutató előtt a felső tagozatos tanulók csapartversenyen vettek rész, alsós tanulóink pedig állatmozgást utánzó sorversenyeken mérhették össze ügyességüket. A kicsik örömére az arcfestés is a program része volt.

Iskolánk az idei tanévben a Fidó Bácsi Alapítvány Kiskunfélegyházi Állatmenhelye számára gyűjtést szervezett, és a befolyt összegből az állatotthon lakói számára élelmet vásárolt.

Diákjainknak versillusztrációs pályázatot hirdettünk, melynek eredményei a következők:

 1. helyezett: Vincze Dorina (4. osztály)
 2. helyezett: Farkas Molli (2. osztály)
 3. helyezett: Vakulya Laura (2. osztály)

Felső tagozat csapatverseny eredménye:

 1. helyezett: 4. csapat
 2. helyezett: 2. csapat
 3. helyezett: 3. csapat
 4. helyezett: 1. csapat

Készítette: Szabó Hajnalka (Öko-csoport)

TAKARÍTÁSI VILÁGNAP
2018.09.28


A takarítási világnap nem kötődik egyetlen konkrét dátumhoz sem, minden évben egy szeptember 20-a körüli hétvégén ünneplik.

Jelszava: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon. Az akció Ausztráliából indult, ahol 1989-től szervezik az országos nagytakarítás napját. A Takarítási Világnapot hivatalosan először 1992-ben hirdette meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP). Az ENSZ a Környezetvédemi Programjához (UNEP) kapcsolódó takarítási világnapon arra buzdítja a Föld lakóit, hogy tisztítsák meg, varázsolják élhetőbbé a környezetüket, és az eredményt lehetőleg hosszú távon őrizzék meg.

Szeptember 17-én délután a takarítási világnap alkalmából a napközis csoportok az iskola környékét tették rendbe. Az alsó tagozatosok az udvaron szedték össze a szemetet, a felsősök pedig a Csőke parkban takarítottak. A falu lakosai is örültek a tiszta környezetnek. A tanulók szívesen vettek részt az akcióban, hasznos munkával töltötték el ezt a szép napsütéses délutánt.

Napközis munkaközösség

EGÉSZSÉGNAP
2018.04.27.


Iskolánk ebben az évben is megrendezte hagyományos egészségnapi projektnapját. Elsődleges célunk a megelőzés, az egészséges életmódra nevelés, a szokások formálása. A tanulók nem a megszokott tanórai keretben szereztek ismereteket a témakörben, hanem az élménypedagógia elemeit felhasználva. A kisebbek zöldségekkel, gyümölcsökkel, rostgazdag élelmiszerekkel, sajtokkal ismerkedtek, majd mókás, étvágygerjesztő falatokat, szendvicseket készítettek. Feltérképezték az édességeket és hatásaikat. Utána jó alaposan fogat mostak, a helyes fogmosási technika megismerésével. A DAKK Zrt. munkatársainak segítségével a biztonságos buszos közlekedés szabályait, a közösségi közlekedés etikettjét sajátították el egy forgalomból kivont autóbuszon. Természetesen a mozgás sem maradt ki a programból. A nap zárásaként interaktív játékkal összegezték megszerzett ismereteiket.  

A felsősök reggeli tornával kezdték a napot. Majd egy kineziológus segítségével a tanuláshoz kapcsolódó gyakorlatokat, lazításokat, memóriafejlesztést próbálták ki. A toleranciát, a másság elfogadását erősítettük egy „akadálypálya „felállításával. Az iskolai konfliktusok, agresszió kezeléséről beszélgettek a rendőrség munkatársával. Az egészséges táplálkozással, a dohányzás veszélyeivel, elsősegélynyújtással, családtervezéssel is foglalkoztak. Csapatépítő és önismereti játékokat játszottak. A közös sport élménye sem maradt el. A nap folyamán saláta- és tejbár üzemelt, ahol kóstolók várták az érdeklődőket.

Köszönjük előadóinknak Dr. Czabán Editnek, a DAKK Zrt. munkatársainak, Fabó Györgyné Margónak, a Kecskeméti Rendőrkapitányság előadójának, Lakihegyi Krisztina személyi edzőnek, Szekeresné Szabó Mária védőnőnek a segítséget.

Rendezvényünket támogatták: EzVíz – VIP314 Kft., Happy Tejtermék Kft., HírösDefend Kft., Integrál Zrt., Jégszilánk Kft., Kunszállási Gyermekekért Alapítvány, Nemes család ökokertészete, Orbán Károly méhész, P&P Kft., Szappanos Gábor,  Vitaminsziget és a szülők.

Köszönjük támogatásukat!

A FÖLD NAPJA
2018.04.21.


„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” 
Dennis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 1970. április 22-én több millió amerikai állampolgár emelte fel szavát a természetért. Ezen a napon tartják világszerte éveként a Föld napját. Iskolánkban már évek óta színes programok várják tanulóinkat a zöld jeles napon, mellyel igyekszünk felhívni figyelmüket a környezeti problémákra. Alsós tanulóink az iskola területét tették szebbé: összetakarították az udvart, virágokat ültettek virágládákba és PET palackokba. Az ehhez használt köveket, a Fülöpjakabi Tüzéptelep ajánlotta fel iskolánknak, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni. Később batikoltak, parafadugóból figurákat, bábokat készítettek és használt gyertyákból gyertyát öntöttek. Az alsósok környezetvédelmi témájú filmet tekintettek meg. Felsőseink, a helyi önkormányzathoz csatlakozva megtisztították az utak melletti árkokat, több kilométeres szakaszon. Papírból kosarat fontak, agyagedényeket- és tárgyakat készítettek, illetve már nem használható CD-ből képet készítettek. Az egyes programok között a Föld napjával kapcsolatos totó kitöltésére nyílt lehetőségük. Tanulóink hasznos ismeretekkel, élményekkel gazdagodtak. A hulladék újra hasznosításával, környezetünk megtisztításával diákjaink szebbé tették iskolánkat, településünket.
Köszönetünket fejezzük ki a Szülői Közösségnek és a Kunszállási Gyermekekért Alapítványnak, akik a virágok és egyéb anyagszükséglet biztosításával segítették oktató-nevelő munkánkat.
Kapcsolódó programként megszerveztük az éves szelektív fém- és elektronikai hulladékgyűjtést is.
Programunkat a „Tehetségek Magyarországa” című EFOP-3.2.1-15-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében” valósítottuk meg.

Ádámné Vereb Annamária és Szabó Hajnalka
programfelelősök